Kami ingin berkongsi bersama sesiapa sahaja yang
sudi membaca di ruang informasi ini.
Awda pengemar ikan keli? Tentunya ada yang menggemarinya kerana rasanya lazat, tetapi ada juga yang kurang atau tidak menyukainya langsung terutamanya disebabkan bentuk rupanya atau ada alas an-alasan yang tersendiri. Ikan keli ialah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, seperti di Negara Brunei Darussalam.
Nama saintifiknya Clarias Gariepinus, mempunyai kandungan Omega-3 pada kadar 0.50g bagi setiap 100g, jauh lebih tinggi daripada ikan salmon 0.20gm bagi setiap 100gm, mackerel 0.10gm bagi setiap 100gm dan trout 0.40gm bagi setiap 100gm. Laporan dari Technology Park Malaysia (TPM) kadar lemaknya (9-12 peratus) juga adalah lebih tinggi berbanding mana-mana ikan air tawar atau masin.
Awda pengemar ikan keli? Tentunya ada yang menggemarinya kerana rasanya lazat, tetapi ada juga yang kurang atau tidak menyukainya langsung terutamanya disebabkan bentuk rupanya atau ada alas an-alasan yang tersendiri. Ikan keli ialah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, seperti di Negara Brunei Darussalam.
Nama saintifiknya Clarias Gariepinus, mempunyai kandungan Omega-3 pada kadar 0.50g bagi setiap 100g, jauh lebih tinggi daripada ikan salmon 0.20gm bagi setiap 100gm, mackerel 0.10gm bagi setiap 100gm dan trout 0.40gm bagi setiap 100gm. Laporan dari Technology Park Malaysia (TPM) kadar lemaknya (9-12 peratus) juga adalah lebih tinggi berbanding mana-mana ikan air tawar atau masin.
Kajian daripada persatuan Perubatan Amerika
Syarikat pula mendapati tahap lemak tepu dan Omega-3 ini memberi faedah
kesihatan kepada kardiovascular, gastrousus, sistem peredaran dalam badan.
Pengambilan satu hingga dua sajiannya dalam seminggu seumpama mengurangkan
separuh risiko kematian akibat serangan jantung.
Selain itu, keli mempunyai kandungan asid lemak Omega-3 tinggi yang datangnya daripada sumber pemakanan ikan iaitu fitoplankton. Asid lemak yang banyak terkenal dalam minyak walnut, plankton marin dan ikan yang berlemak. Kebaikkan asid lemak ialah ia dapat mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung.
Selain itu, keli mempunyai kandungan asid lemak Omega-3 tinggi yang datangnya daripada sumber pemakanan ikan iaitu fitoplankton. Asid lemak yang banyak terkenal dalam minyak walnut, plankton marin dan ikan yang berlemak. Kebaikkan asid lemak ialah ia dapat mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung.
Minyak ikan yang terdapat di dalam ikan keli ini dapat mengurangkan ketidakstabilan denyutan jantung dan lain-lain. Asid lemak ini boleh mengurangkan risiko pesakit jantung, ia juga mampu mengurangkan pembekuan darah iaitu punca utama sakit jantung dan mengurangkan kandungan kolestrol di dalam badan.
Ikan keli ini juga baik untuk pertumbuhan otak dan pembesaran kanak-kanak, kerana kandungan DHA yang terdapat di dalamnya. Ini kerana otak manusia memerlukan lebih daripada 20gm DHA.
Tahap DHA yang rendah berkait rapat dengan paras serotonin rendah yang boleh mengakibatkan tekanan jiwa. Pengambilan Omega-3 yang terdapat di dalam ikan keli ini mempunyai banyak kelebihannya.
Selain membekalkan sumber protein khasiat ikan keli juga dapat memulihkan sel-sel badan yang rosak, mencantikkan kulit dan berfungsi menyembuhkan luka setelah pembedahan serupa dengan khasiat ikan haruan. Jika berlaku luka akibat perkelahian atau sebagainya pada badan ikan keli, dan ikan keli berkenaan diasingkan, akan berlaku pembaikan sendiri terhadap ikan tersebut sehingga kesan-kesan luka hilang dengan sendirinya , ikan tersebut akan kembali saperti sebelum luka berkenaan terjadi.
Namun dikatakan ikan ini tidak elok diambil oleh wanita baru bersalin kerana ikan ini yang mempunyai sengat yang boleh menambah rasa kesakitan kepada wanita tersebut.
Spesis
utama ikan keli yang diternak di Maktab
Sultan Omar ‘Ali Saifuddien adalah ikan
keli afrika bersais besar, cepat membesar, tidak mempunyi sengatan yang bisa
saperti ikan keli tempatan serta kurang berbau hanyir, cepat membiak dan sudah
boleh di tuai selepas tiga bulan.
CATFISH HIGHER OMEGA-3
We want to share with anyone who cared to read in this
information space.
You catfish lovers? Of course there is a love it because it
tastes delicious, but there is also a less direct or dislike mainly due to its
appearance or form any grounds in its own grounds. The catfish is a freshwater
fish that abound in the ASEAN countries, such as Brunei Darussalam.
Clarias gariepinus scientific name, has omega-3 on the rate
of 0.50g per 100g, far higher than salmon per 100gm 0.20gm, mackerel 0.10gm per
100gm and trout 0.40gm per 100gm. Report from the Technology Park Malaysia
(TPM) fat rate (9-12 percent) also were higher than any freshwater or saltwater
fish.
Study of the American Medical Association found that company
and the level of saturated fat is omega-3 health benefits to the
cardiovascular, gastrointestinal, and circulatory systems. Consuming one to two
week preparation in such a halve the risk of death from heart attack.
In addition, catfish contains Omega-3 fatty acids that come
from sources high fish diet of phytoplankton. Fatty acids are much famous in
walnut oil, marine plankton and fatty fish. Goodness of fatty acids can reduce
the risk of cancer and heart disease.
The fish oil in this catfish can reduce heart rate
instability and others. These fatty acids may reduce the risk of cardiac
patients, it can also reduce blood clotting which is the leading cause of heart
disease and reduce cholesterol in the body.
Catfish are also good for brain development and growth of
children, because the DHA content in it. The human brain requires more than
20gm of DHA.
Low levels of DHA are associated with low serotonin levels
that can lead to depression. Intake of omega-3 found in catfish has many
advantages.
In addition to providing nutritional protein source catfish
can also restore the body's cells are damaged, beautify skin and wound healing
after surgery works similar to the benefits of snakehead fish. In the event of
wounds caused by the body fights or so catfish, and catfish are separated,
there will be repair itself on the fish until the effects of the cuts go away
by itself, such as the fish will come back before the cuts occur.
But this alleged bad fish taken by women after childbirth
because this fish has a sting that can add to her pain.
The main species farmed catfish in the Teachers Sultan Omar
'Ali Saifuddien is african catfish large sized, fast-growing, which can not
sting had great catfish such as local and less smelly fishy, multiply and it
can be harvested after three months.
Prepared by: Hj Roslan Hj Md Hassan (Vice Principal)
No comments:
Post a Comment